Metal Körüklü Glob Vana İmalat Süreçleri ve Uygulama Alanları - Gedik

Metal Körüklü Glob Vana İmalat Süreçleri ve Uygulama Alanları

Metal Körüklü Glob Vana Nedir?

Metal körüklü glob vana tasarımı ve dış ortamlara sunduğu tam sızdırmaz yapısıyla proseslerin verimliliğinden çevre düzen ve temizliğine, olası iş kazalarının önlemesi ile can ve mal güvenliğinden  enerji tasarrufuna kadar pek çok katkı sunuyor. Körüklü glob vanalar en küçük sızıntıların bile son derece kritik olabileceği tehlikeli gazların, kızgın yağ veya tehlikeli sıvıların olduğu endüstriyel proseslere uygun ve özel olarak tasarlanmış vanalardır. Kimya ve nükleer endüstri gibi yeni endüstrilerin katlanarak artmasıyla birlikte boru hatlarından akan yanıcı, tehlikeli, aşırı derecede zehirli ve toksik akışkanların olduğu prosesler her geçen gün artmaktadır. 

Bu proseslerde kullanılan akışkanlar; sızıntı, patlama ve çalışanlar için sağlık tehlikesi ve iş güvenliği riski oluşturur. Bu nedenle, bu tür proseslerde kullanılan vanaların belirli bir sızdırmazlık gereksinimleri vardır. Sıfır sızdırmazlık seviyesi için globe vanalarda tasarım değişikliğine gidilerek vanaya metal körük ilavesi yapılarak atmosfere olan sızdırmazlık sıfıra indirilmiştir.

Türkiye’de metal körüklü globe vana üretimini yapan ilk firma olan Gedik Termo Vana, tecrübesiyle fark yaratırken hali hazırda üretim kapasitesini artırmaya devam etmektedir.

Metal Körüklü Globe Vana İmalat Süreçleri

Metal körük; metal körüklü globe vananın ana parçasıdır. Formlu ve kaynaklı yaprak olmak üzere İki tip körük vardır.
Formlu Körük:  Düz sacın bir boruya yuvarlanması sonrasında uzunlamasına füzyon kaynağı ile yapılır, boru mekanik olarak omega şeklinde ve geniş aralıklı kıvrımlarla körük haline getirilir.
Kaynaklı Yaprak Körük: İnce metalden rondela benzeri plakalar birbirine kaynaklanır. Kaynak, pul benzeri plakanın içinde ve dışında gerçekleştirilir. Kaynaklı yaprak körüklerde birim uzunluktaki kıvrımlar daha fazladır. Çok büyük çaplı körük imalatları için bu yöntem kullanılır.
Hem formlu körük hem kaynaklı yaprak körükler için kıvrım başına hareket oranı aynıdır. Bu nedenle aynı strok hızı için formlu körükler, kaynaklı yaprak körüklere göre iki ila üç kat daha uzundur.

Alt uç ve mil montajı otomatik dikiş kaynağı ile kaynaklanırken, üst uç bağlantı plakası üzerinde otomatik dikiş kaynağı ile kaynak yapılarak akışkan ile ortam arasında metal bir kalkan oluşturularak valf gövdesinden sıfır sızıntı sağlanır.

Valf diskinin sızdırmazlık yüzeyi ve sit hassas bir şekilde leblenir bu nedenle montaj yapıldıktan sonra yüzde 100 basınç testinden geçtiği onaylanır ve her türlü sızıntı olasılığı ortadan kalkar. Yardımcı conta olarak salmastra kutusu her zaman körük üzerinde tutulur. Bu da ikinci bir kaçağı önler ve korumayı artırır. Yüksek basınç valflerinin metal körükleri, yüksek basınç altında dahi 10000 kez açma/kapama ömrünü garanti edecek şekilde çok katmanlı bir yapıya sahiptir.

Metal Körüklü Vana Nasıl Çalışıyor?

Metal Körüklü Globe Vana, vana gövdesi bileşenlerini sızdırmaz hale getirmek için tasarımında körük kullanılan kompakt bir yapıya sahiptir. İçerisinde bulunan körük sayesinde proseste kullanılan akışkanın gövdeyi aşındırmasını önlemek için paslanmaz çelik körüğün alt ucu klapeye kaynaklanır. Diğer uç kalıcı bir sızdırmazlık oluşturmak için valf gövdesi ile valf kapağı arasına yerleştirilmiştir. Bu çift conta konfigürasyonlu tasarım sızıntıyı ortadan kaldırır, yani körük çökse bile gövde sızdırmazlık elemanları sayesinde sızıntı önlenecektir. Körükler, kararlı çalışma verimliliği sağlamak ve vana hareketinin neden olduğu titreşimi önlemek için vana klapesine kaynaklanmıştır.

Metal Körüklü Vana Uygulama Alanları 

Körüklü vanalar, proses akışkanının kaçak riskini ortadan kaldırır ve bu nedenle vanalardan sızıntının tolere edilemediği uygulamalar için idealdir. Hidrojen, Amonyak, Klor ve benzeri zehirli veya patlayıcı madde gibi son derece tehlikeli maddelerin kullanıldığı yerlerde bu vanalar tercih edilir.

Sıcaklık ileten yağlı, zehirli, yanıcı, yüksek geçirgenlikli, çevreyi kirleten ve radyoaktif akışkan boru hatlarında kesme vanası olarak kullanıma uygundur. Sıfır emisyon ve kaçağa sahip bir fabrika oluşturmak için metal körüklü vanalar yüksek kaliteli olarak kabul edilir.

Petro-kimya, Kimya, Oil & Gas, Enerji Santralleri, Nükleer Santraller, Geri Dönüşüm, Maden, Demir- Çelik, vb. endüstriler metal körüklü vanaların yoğun olarak kullanıldığı yerlerdir.

Gedik Termo Vananın Hedefi

Metal Körüklü Globe Vana tasarımı ve dış ortamlara sunduğu tam sızdırmaz yapısıyla, proseslerin verimliliğine, çevre düzen ve temizliğine, olası iş kazalarının önlemesi ile can ve mal güvenliğine, enerji tasarrufuna, vb. birçok konuya olumlu anlamda katkı sunar. 

Dayanıklılığı, bakım gerektirmeyen çalışma ve maliyet etkinliği, körüklü vanaların avantajlarından bir diğeridir.

Termo Vana profesyonel bir Metal Körüklü Globe Vana üreticisi olup, ulusal ve uluslararası standartlara uygun üretim ve kalite anlayışına sahip. Ayrıca özgün yerli dizayn, 60 yıla yakın süredir devam eden bilgi birikimi, tüm süreci tasarımdan başlayarak döküm, talaşlı imalat, kalite ve testleri aynı çatı altında ve eş zamanlı olarak üreten endüstriyel firmalar için sadece tedarikçi değil aynı zamanda bir çözüm ortağıdır.

Türkiye’de metal körüklü globe vana üretimini yapan ilk firma olan Termo Vana, DN15 - DN300 arası çaplarda, PN16, PN25 ve PN40 Basınç sınıflarında ve GG25 (Pik), GGG 40.3 (Sfero), GS-C25 (1.0619 / Çelik) ve Paslanmaz Çelik gövde malzemeleri ile üretmektedir.

Metal Körüklü Globe Vananın Avantajları

1. Körüklü vananın en belirgin avantajı çift sızdırmaz tasarımıdır (körük + salmastra). Bu nedenle körük arızalansa dahi mil salmastrası, uluslararası sızdırmazlık standartlarını karşılamak için her türlü sızıntıyı önleyecektir.

2. Dış ortama olabilecek akışkan emisyonunu sıfıra indirir, güvenlik ve çevre koruması sağlar. Özetle körüklü vanalar monte edildiği tesisin güvenliğini arttıracaktır.

3. Oluşabilecek kaçaklar sıfıra indirildiği için sızıntıdan kaynaklanan enerji kayıpları da minimize edilerek enerji tasarrufu sağlayacaktır.

4. Kaçaklar minimuma indirildiği için vananın sık bakıma girmesini engeller. Bu nedenle, daha uzun vana ömrü sağlanır.

5. Daha uzun çalışma ömrü sayesinde işletme ve bakım maliyetleri önemli ölçüde azalır.

6. Dayanıklı körüklü conta tasarımı, vana gövdesinden sıfır sızıntı sağlayarak bakım gerektirmeyen koşulları sağlar.

7. Yanıcı, zehirli ve tehlikeli kimyasalların emisyonları sıfıra indirilebildiğinden, çalışan personelin güvenliği bir körüklü vananın takılmasıyla artırılır.

8. Körük arızalansa bile mil sızdırmazlığını sağlayan grafit salmastra ile bakım zamanına kadar vana fonksiyonunu yerine getirmiş olur.

Metal Körüklü Globe Vana için Önlem ve Uyarılar

1. Personelin veya ekipmanın zarar görmesini veya yaralanmasını önlemek için her zaman tüm uyarı ve talimatları okunmalıdır. Profesyonel olmayan yeniden şartlandırma, yabancı yedek parçaların kullanılması, yanlış bakım adımları verim kaybına neden olabilir veya personelin yaralanmasına veya parçaların hasar görmesine neden olabilir.

2. Kimyasal ortamın çok aşındırıcı olması durumunda çift contalı körük kullanılmalı böylece çift koruyuculu sızdırmazlık katmanı elde etmiş olunur.

3. Havada proses akışkanı kokusu olduğunu veya vana kapağının ıslak olduğunu fark edilmesi durumunda genellikle körüklerin akışkandan zarar gördüğü anlaşılır.

4. Körükleri kendiniz değiştirebilir veya üretici firmalara değiştirtebilirsiniz. Uzun süreli ihmalden, hayati tehlikeden veya tüm vananın hasar görmesinden kaçınmak için bu  bakım  yapılmalıdır.

5. Aşırı sıkılmış bir salmastra somunu, aşırı salmastra aşınmasına neden olabilir ve milin gövde içindeki hareketini engelleyebilir.

11.04.2023