Su Altında Akıllı Seçim

Su Altında Akıllı Seçim

SU ALTINDA  AKILLI SEÇİM

 

Son yıllarda gelişmiş petrol yataklarının ve doğalgaz hatlarının yüzde 50'den fazlasının deniz altında yer alması, maden kaynaklarını geliştirmek ve kullanmak için açık deniz gelişimini artırdı. Sualtı kaynağı; modern açık deniz tesisleri, boru hatları ile gemilerin bakımı ve onarımında özel bir rol oynuyor. Petrol ve gaz üretiminde kullanılan büyük miktardaki sualtı yapıları ve deniz taşımacılığının artan yoğunluğu, ekonomik kalkınmanın ve stratejik konuların teknolojik temel taşını oluşturmakta. Gedik Kaynak, kaynak endüstrisinde uzun yıllara dayanan bilgi birikimi ve tecrübesinin ürünü olarak Türkiye’nin ilk kez yerli sualtı kaynak elektrotlarını üretti. Bu elektrotlar, özellikle açık deniz petrol ve gaz boru hatları, ticari gemiler, kıyı endüstrileri ve nükleer tesisler de dahil olmak üzere tüm sektörlerde yapısal sualtı ıslak kaynak (underwater wet welding) için sahada rakipsiz, yüksek performansa sahip standartlara uygun kalitede kaynak metalini üretmek üzere tasarlanmış ve formüle edildi. Açık deniz ve liman inşaatı, gemi yapımı ve sualtı mühendisliği için 20 m'ye kadar su derinliğinde montaj ve tamir kaynakları için kullanıma sunuldu.

Sınıf A Kaynak Kriterini Sağlıyor

 Rutil karakterli örtülü elektrotlarla metal ark kaynağı, kullanılan en yaygın sualtı kaynak yöntemidir. GeKa UW E7014, sualtı kaynakları için rutil örtülü olarak geliştirilen ve su geçirmez kaplama özelliğine sahip bir elektrot. AWS A5.35/A5.35M: 2015 standartı gereksinimini ve AWS D3.6M:2017 Sınıf A kalite seviyesini karşılar. Uluslararası AWS D3.6M:2017 standardına göre boru ve levha birleşimlerinin hem iç köşe hem de alın kaynakları için tüm pozisyonlarda "Sınıf A" kaynak kriterini sağlayan mükemmel özelliklere sahip birinci sınıf sualtı kaynak elektrotudur. Elektrot, sürekli bir kaynak dikişi sunan özel formüle edilmiş yüksek verimli rutil kaplamadan oluşur.

Su Geçirmez Kaplama

Elektrot örtüsünün su ortamından su geçirmez bir kaplama ile korunması gerekir. Sualtı kaynak elektrotlarının yüksek kaliteli kaynak metali sağlaması için su geçirmez kaplamadan; nemin elektrot örtüsüne nüfuz etmesini önlemesi aynı zamanda metal aktarımına gereksiz müdahale olmaksızın yanmasına izin vermesi beklenir. Su geçirmez kaplama, elektrot örtüsünü su ve nemden korur. Ayrıca elektrotların fiziksel hasarına karşı en yüksek seviyede koruma sağlarken, dalgıç için de su altında elektriksel koruma sağlar. Yumuşak kırılabilir elektrot ucu sayesinde kaynak işlemine kadar su altında beklemesi gerektiği durumda dahi elektrot örtüsünün su ile teması önlenir. Böylece kaynak sırasında elektrot rutil örtü özelliklerini korumaya devam eder. GeKa UW E7014 elektrotları hem tatlı hem de tuzlu sularda rahat kullanılabilir, her pozisyonda olağanüstü bir performans gösterir ve çeşitli karbon çeliklerine farklı derinliklerde yüksek kaliteli kaynaklar üretmek için özel olarak tasarlanmıştır. Olağanüstü kullanıcı dostu özellikleri ve su altında uzun çalışma sürelerine olanak tanımasıyla GeKa UW E7014, dünya çapında profesyonel kaynakçılar tarafından tercih edilen elektrotlar haline gelmesi hedefleniyor. Diğer sualtı kaynak elektrotlarına göre kaynak sırasında yanış daha stabil ve sıçrama daha az. Kaynakçı için cüruf temizliği kolay. Elektrotun tekrar tutuşturma kolaylığı var ve ergiyik metal yığma oranı yüksek verimli ve mükemmel dikiş görünüşü elde edilir.

Etkili ve hızlı çözüm

Okyanusları ve maden kaynaklarını geliştirmek ve kullanmak için uluslararası çıkarlar, açık deniz gaz ve petrol sahasının, açık deniz inşaatının ve dolayısıyla sualtı kaynağının gelişmesine izin vermiştir. Sualtı kaynağı inşa ve bakım çalışmaları için kullanılsa da daha çok geçici onarım çalışmaları için kullanılmıştır. Su altında parçaların arızalanması, gemilerin çarpışması, beklenmeyen kazalar veya korozyondan kaynaklanabilir. Yapının sudan çıkarılmasına gerek kalmadan kazadan hemen sonra yapılabildiği için sualtı kaynağı etkili ve hızlı bir çözümdür. Rıhtıma sığmayan büyük gemilerin ve açık deniz yapılarının imalatında da sualtı kaynağı uygulanmaktadır. Ayrıca,boru hatlarının kurulumlarına ve bakımına sualtı kaynağı uygulanmaktadır. GeKa UW E7014 elektrodları Ø3,20 ve Ø4,00mm olarak piyasaya sunulmaktadır. Katalogda belirtilen parametreler doğrultusunda kaynak işlemi gerçekleştirilmelidir.

Tüm kullanım aşamaları öncesinde iş güvenliği kurallarına uygun koruyucu ekipman ve dalış malzemeleri kullanılmalıdır. Sualtı kaynaklarında en önemli konu kaynak ve kaynak güvenlik ekipmanlarını varlığıdır. Yüksek güvenlik riskleri nedeniyle, bu faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde büyük önem ve sorumluluk yüzeydeki dalgıçlar ve organizasyon ekibi dahil olmak üzere bu konuda yetiştirilmiş eğitimli insan kaynaklarına aittir. GeKa UW E7014 elektrodlar deneyimi az dalgıçlar için de tüm pozisyonlarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır Aynı zamanda daha deneyimli dalgıçların ellerinde dostça, kontrol edilebilir bir ark karakteristiğine izin vererek kaynak işlemi yapılabilir. Kaynak pense ve torçlarının mümkün olduğunca yalıtkan olmalı akım kaçışına mümkün olduğunca az olması sağlanmalıdır. Su altında basıncın da etkisiyle kaynakta tutuş açısı ve yüksekliğine dikkat edilmelidir. Kaynak pozisyonlarının uygulanabilirlik ve doğruluğuna dikkat edilmelidir.

08.08.2023