Tungsten Elektrod Seçimi, Çeşitleri ve Özellikleri - Gedik Kaynak

Tungsten Elektrod Seçimi, Çeşitleri ve Özellikleri

Tungsten Elektrod Nedir?

Ark oluşumu için gerekli akımı taşıyarak iş parçası üzerinde kaynak işleminin gerçekleştirilmesini sağlayan tungsten elektrotlar, TIG kaynağındaki bileşenler arasında öne çıkmaktadır. Farklı alaşımları ile akım taşıma kapasiteleri, ark karakteristikleri, servis ömürleri, yeniden tutuşma performansları değişkenlik gösteren tungsten elektrotların seçimi kaynak performansı için önem arz etmektedir.

Tungsten Elektrod Nerede Kullanılır?

TIG kaynağının olmazsa olmaz bileşeni olan tungsten elektrotlar çeşitlerine göre alaşımsız ve düşük alaşımlı malzemelerin, paslanmaz, alüminyum gibi çeşitli malzemelerin TIG kaynağında kullanılabilir. Seçimlerinde kaynatılacak malzeme cinsi ve kaynakta kullanılacak akım tipi gibi parametreler önemlidir.

Tungsten Elektrod Çeşitleri ve Özellikleri

Yeşil (Saf) Tungsten Elektrotlar

Alaşımsız, saf tungsten elektrotlar maliyet olarak diğer tip tungsten elektrotlara göre avantaj sağlamakla birlikte özellikle alüminyum ve magnezyum alaşımlarının TIG kaynağında kullanılırlar. Ark kararlılığı yüksek olan bu elektrotlar AC akımla kullanılır.

Gri (% 2 Seryum Alaşımlı) Tungsten Elektrotlar

Seryum alaşımlı elektrotlar özellikle alaşımsız ve paslanmaz çeliklerin kaynağında kullanılır. Hem DC hem de AC akım tipinde kullanılabilir. DC akımda kullanımı daha çok tercih edilirken, AC akımda saf tungsten elektrotlara göre yaklaşık % 35 daha fazla akım taşıma kapasitesine sahiptir.

Servis ömrü uzun olmakla beraber, tutuşma ve tekrar tutuşma performansı oldukça yüksektir.

Radyoaktif değildir. Bu yüzden Toryum alaşımlı tungsten elektrotlara nazaran daha çevrecidir.

Gold (% 1,5 Lantan Alaşımlı) ve Mavi (% 2 Lantan Alaşımlı) Tungsten Elektrotlar

Özellikle düşük akım değerlerinde çok yüksek performans sağlayan lantan alaşımlı tungsten elektrotlar içerdiği lantan miktarına göre Gold ve Mavi Tungsten Elektrotlar olarak adlandırılmaktadır. Lantan alaşımlı tungsten elektrotlar radyoaktif değildir. Servis ömürleri uzundur, tekrar tutuşma performansları yüksektir.

Otomasyon kaynaklarında kullanılmaya uygun olan lantan alaşımlı tungsten elektrotlar hem AC hem DC akımda kullanılmaya uygundur. Alaşımsız ve paslanmaz çeliklerin kaynaklarında tercih edilir.

Kırmızı Tungsten (% 2 Toryum Alaşımlı)  Elektrotlar

İçerdiği toryum sayesinde çok yüksek akım yüklenme kapasitesine sahip olmakla beraber oksitlenme ve kirlenmeye karşı oldukça dirençlidir. Tutuşması kolaydır ve daha kararlı ark oluştururlar.

Toryum alaşımlı elektrotlar düşük miktarda radyoaktif madde içerirler. Kullanıcılar, ürünün SDS formundaki noktalara dikkat etmeleri önem arz etmektedir.

Ağırlıklı olarak  DC akımla kullanılırlar. Servis ömrü uzundur. Genellikle karbon çeliklerinin ve paslanmaz çeliklerin kaynağında tercih edilir.
 

06.04.2023