Yangın Hidrantı Nedir? Nasıl Çalışır?

Yangın Hidrantı Nedir? Nasıl Çalışır?

Yangın hidrantları, kullanıldığı yerlerde çıkan yangınları söndürmek için ilk müdahale ekipmanlarıdır. Bu daha sonra yangın yerine gelecek olan itfaiye araçlarının işini de kolaylaştırır. Ayrıca itfaiye araçlarının boşalan depolarını yangın alanında en etkin şekilde dolduran ekipmandır.

Yangın hidrantları genel olarak iki gruba ayrılır;

•          Yer Üstü Yangın Hidrantları

•          Yer Altı Yangın Hidrantları

Kullanım yerleri

 Yangın hidrantları fabrikalar, depolar, endüstriyel tesisler, OSB ler, binalar, yaşam alanları, ormanlar gibi bir çok alanda kullanılır. Yangın hidrantlarının nerede nasıl konumlanacakları gibi dikkat edilmesi gereken kuralları bulunmaktadır.

Hidrantlara şehir merkezlerinde şebeke suyundan besleme yapılır. Fabrikalar, endüstriyel tesisler, ormanlar gibi alanlarda ise su beslemesi yangın pompaları aracılığı ile yapılır.

Şehir merkezlerinde 150 metre ara ile, fabrikalar, ormanlar, endüstriyel tesisler vb. alanlarda ise 40-50 metre ara ile montajlama işlemi yapılır.  Bu mesafeler uygulama yapılan alanlara göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca uygun olması halinde hidrantlar binanın 10-12 metre uzağından itibaren montajlanmaya başlanır.

Görünür ve bulunması kolay olmalı

Yangın hidrantları görünür ve bulunması kolay yerlerde olmalıdır. Yangın hidrantları her türlü iklim şartlarında yangına müdahale için içinde su bulundurmalıdır. İklim şartlarında en büyük tehlike dondur. Açma kapatma vanası en altta ve toprağın altına alınarak bu tehlike önlenir.

Hidrantın yer üstünde kalan kısmı minimum 630 mm olmalıdır. Hidrantlar montaj edildikten sonra bağlı olduğu borular iyice temizlenmelidir. 

Yangın hidrantlarının üretiminde de dikkat edilmesi gereken normalar vardır. Gedik Termo Vana yangın hidrantlarını TSE 14384 ve CE 0408 e göre yapıyor. Gedik termo vana yangın hidrantları en zorlayıcı iklim koşullarına dahi uyum sağlayabilecek şekilde kaliteli hammaddeler kullanılarak üretiliyor.

GEDİK TERMO VANA YANGIN HİDRANTLARI

Gedik Termo Vana Üretim Mühendisi Murat Aydemir, Termo Vana markalı yangın hidrantlarının özelliklerini şöyle anlatıyor:

“Soğuk iklim koşullarında kullanılmak üzere geliştirdiğimiz çek valfli dizayn ile en zor iklim koşullarında dahi hidrant içini boşaltıp hidrantın donmasını engelliyoruz. Bu tasarım bizi dona bağlı ürünlerin çalışmaması veya gövde üzerinde oluşan çatlaklardan koruyor.

Yer Üstü Yangın Hidrantları DN80, DN100 ve DN150 olmak üzere 3 farklı çap ve PN16 basınç sınıfın da Pik ve Sfero gövde malzemeleri ile üretmekteyiz.

Yer Altı Yangın Hidrantını DN80 PN16 ve Pik gövde olarak üretmekteyiz. Yer Üstü Yangın Hidrantlarını kullanım yerlerine göre çap değiştirmeden farklı uzunluklarda üretebilme kabiliyetimiz bizi rakiplerimizin önüne geçiriyor.”

09.11.2023