İlk kaynak işlemlerinden biri olan kaynak elektrodu, çok yönlü ve basit çözümler yaratır. Yaygın olarak kullanılan bu füzyon işlemi, yoğun sıcaklık ile metalin erimesini sağlar. Ancak 5000°C’den fazla olması gereken bu sıcaklık, kaynak yapılacak parça ve elektrot arasında oluşan ark tarafından üretilir. Tanker ve kazan imalatlarından galvanizli saclara, alaşımsız çelik imalatından plastik kaplamalara kadar farklı alanlarda kullanılabilir. Poliüretan, PVC gibi pek çok plastik içinse plastik elektrot kaynak makinelerinden yararlanılabilir.
Kaynak elektrodu ya da örtülü elektrot kaynağı, metalin erimesi amacıyla gerekli ısının sağlanması için elektriğin kullanıldığı bir kaynak yöntemidir. Daha çok boru ve çelik imalatında kullanılıyor olsa da metal endüstrisinde de geniş bir yere sahiptir. Her türlü kaynak pozisyonuna ve dikişine uygun olduğu için sıklıkla tercih edilir. Dikey ya da baş üstü veya yatay kaynak çalışmalarına yardımcı olur. Kaynak elektrodun sağladığı avantajlardan biri de çalışma koşullarıdır. Kaynağı yapan kişinin gazlara maruz kalmaması, rüzgârlı açık hava gibi olumsuz hava koşullarında dahi çalışabilmesi bu avantajlardan bazılarıdır.
Kaynak elektrot çeşitleri, örtü karakterine göre farklı türlere ayrılır:
Rutil adlı minerali içeren elektrot örtüleri, ideal ark kararlılığını sağlar. Aynı zamanda kaynağın görünümünü iyileştiren kaynak banyosunun akışkan olmasına yardımcı olur. Bu örtünün asıl görevi ergimeyi sağlamak ve cüruf tabakası oluşturmaktır. Alaşımsız elektrot, rutil örtülü kaynak elektrotları arasında bulunur. Rutil örtülü paslanmaz elektrot ise tekrar tutuşturmanın kolay olması ile öne çıkar.
Asit örtülü kaynak elektrotlarının örtüleri silis, demir oksit ve mangan bileşenlerinden oluşan demir ihtiva eder. İyi bir ark kararlılığına sahip olduğu için alternatif ya da doğru akımla uyumludur.
Bu elektrotların örtülerinde kalsiyum florür, kalsiyum karbonat ve çeşitli metallerin karbonatları bulunur. Bazik örtülü kaynak elektrotları ile yüksek dayanıma sahip kaliteli çalışmalar yapılabilir. Çelik üretiminde bazik örtülü çelik elektrot ürünleri kullanılabilir.
Demir alaşımı ve selülozdan oluşan selülozik örtülü kaynak elektrotları örtüleri ile dikey eksende kaynak çalışmaları yapmak mümkündür. Kaynaktaki cüruf miktarının azalması, örtünün gaz haline geçiş yapması ile ilişkilidir.
Kullanım alanına göre kaynak elektroları değiştiği gibi malzemeye göre ölçüler de değişiklik gösterir. Kullanılacak malzemenin boyutlarına göre elektrot çapları doğru orantılı bir şekilde değişir. Bu anlamda elektrot çapları 1 mm ila 3000 mm arasında farklılık gösterir. Örneğin, işin yapılacağı materyalin boyutları 2.5 mm’den küçükse, 2.5 mm çapında bir kaynak elektrodu kullanılması gerekir. Ancak 2.5 mm’den büyük olan malzemeler için 5 mm çapında kaynak elektrodu uygun olur.
Elektrot kaynağının sistem yapısı; ağ bağlantısı, akım kablosu olan elektrot, şasi kablosu, elektrot tutucu, örtülü elektrot ve güç kaynağından oluşur. Çubuk elektrot ve iş parçası arasında temas elde edilerek arkın tutuşması sağlanır. İki kutup arasında saniyelik kısa devreye neden olan bu işlem, elektriğin akmasını sağlar. Bu sırada ark ise elektrot ve iş parçası arasında yanmaya devam ederek erime için ihtiyaç duyulan ısıyı açığa çıkarır. Kaplamanın ve çekirdek telin erimesi ile koruyucu bir cüruf tabakası meydana gelir.
Örtülü ark kaynağının kullanılabilmesi için yüksek akım ve düşük gerilime ihtiyaç duyulur. Elektrot kaynağı, şebeke gerilimini düşük bir gerilime çevirirken akımın da ayarlanabilmesine yardımcı olur. Nitelikli bir bağlantı için akım kaynağının büyük önemi bulunur. Bu anlamda, ark boyu farklılaşsa dahi akım şiddetinin sabit kalması gerekir.
Üretimini yaptığı sarf malzemeleri ile Avrupa genelinde en büyük üreticilerden biri olan Gedik Kaynak, kaynak elektrot ürünleriyle öne çıkar. Alaşımsız, düşük hidrojenli, düşük alaşımlı, dökme demir, çelik ve nikel bazlı elektrotları ile kaynak işlemlerinin hızlı ve kaliteli olmasına aracılık eder. Kesme ve oyuk açma işlemlerinde kullanılan ürünlerinin yanı sıra su altı kaynak elektrodu gibi ürünleriyle de geniş bir alternatif sunar.
Gedik Kaynak’ın uluslararası tescilli markaları arasında bulunan GeKa ve GeKaTec, yüksek mühendislik çözümleri sunan kaynak elektrot ürünleri ile 100’den fazla ülkede kullanıcıların ihtiyacını karşılar. Tam donanımlı laboratuvarlarda, teknolojik alt yapı ile yapılan çalışmalar sayesinde ideal çözümler sunmayı amaçlar.