Kaynak Makinesi Modelleri, GeKaMac Kaynak Makineleri - Gedik Kaynak

Kaynak Ve Kesme Makineleri

Kaynak Makinesi

Metalleri ve alaşımları birleştirmek ve bunların birbirine kaynamasını sağlamak amacıyla kullanılan kaynak makineleri, metal iş endüstrisinde önemli bir yere sahiptir. Kaynak işlemlerinin yüksek kalitede yapılması ve ekonomik açıdan düşük maliyetli olması için farklı alanlarda kullanıma uygun makineler üretilir.

Kaynak Makinesi Çeşitleri Nelerdir?

Kaynak makinesi çeşitleri ark kaynağı, kaynak tekniği, akım türü gibi faktörlere göre farklı özelliklere sahiptir. Gedik Kaynak tarafından sunulan kaynak makineleri şu şekildedir:

Örtülü Elektrot Kaynak Makineleri (MMA)

Elle yapılan bir kaynak yöntemi olan örtülü elektrot, kaynak için gerekli ısıyı tükenen ve örtülü bir elektrot kaynağı ile işlemin yapıldığı parça arasında meydana gelen arktan alır. Ark, malzemenin eriyik hale gelmesini sağlayan enerjiyi açığa çıkarır. Örtü ve çekirdekten oluşan örtülü elektrot; rutil, asit, bazik ve selülozik olarak birbirinden ayrılır. Bunların kimyasal yapısı ark kararlılığı, malzeme miktarı ve işlem derinliğine etki edebilir. Alüminyum alaşımları, paslanmaz çelik, dökme demir ve bakır materyaller üzerinde işlem yapmak için MMA kaynak makinesi tercih edilebilir. Açık ve kapalı alanlarda kullanılabilmesi, hafif ve taşınabilir olması ile avantaj yaratır.

Gekamac markası altında geniş bir ürün ağına sahip olan Gedik Kaynak, inverter ve konvansiyonel tip MMA kaynak makineleri ile kullanıcıların ihtiyaçlarına çözüm sunmaktadır.

RKM serisi konvansiyonel tip MMA kaynak makineleri, ağırlıklı olarak gemi inşaat sektörü gibi çelik konstrüksiyon işlerinde daha çok tercih edilirken, ağır çalışma şatlarına karşı dayanıklılıkları ile ön plana çıkmaktadır.

Power ARC ve PowerPlus ARC serisi inverter tip kaynak makineleri ile dijital ekran kontrolü sayesinde hassas kaynak dikişleri yüksek kalitede sağlanabilmektedir. Çalışma akım aralığına göre geniş ürün gamımızdan ihtiyaç olan makinelerin seçiminde uzman kadromuzdan destek alabilirsiniz

TIG Kaynak Makineleri

Bir tür gaz metal ark kaynağı olan TIG kaynağı, metal parçaların eritilmesi ve birleştirilmesi için gerekli olan sıcaklığı tungsten elektrotlardan alan kaynak yöntemidir. Koruyucu olarak argon gazının kullanılması nedeniyle bu makineler argon kaynak makinesi olarak da bilinir. Argonun renksiz ve kokusuz olması sayesinde işlem sırasında kaynak parçasının görünmesi kolaylaşır. En az seviyede sıçrama, duman ve kıvılcım görülür.

TIG kaynak makinesi ile geniş bir kalınlık aralığında her metal üzerinde hassas, temiz ve çok yönlü işlem yapmak mümkündür. Dikey ya da yatay işlem olanağının yanı sıra korozyona dayanıklı ve güçlü kaynak yapılması da bu makinelerin avantajları arasında bulunur.

Gekamac Power TIG ve PowerPlus TIG serisi TIG kaynak makineleri alaşımsız çelikler, paslanmaz çelikler, alüminyum, nikel, bakır,titanyum alaşımları gibi farklı malzemelerin kaynaklarında üstün sonuçlar vermektedir. Pulse’lı, sinerjik, enerji verimliliği sağlayan PFC teknolojilerine sahip çok çeşitli ürün gamına sahip Gekamac inverter TIG kaynak makineleri ile hassas kaynak parametrelerinin kontrolü üstün şekilde sağlanabilmektedir.

Gazaltı Kaynak Makineleri (MIG/MAG)

Gazaltı kaynak makinesi, kaynak için gerekli ısıyı eriyen ve sürekli beslenen elektrot ile kaynak akımının yarattığı dirençten alır. MIG yönteminde soy gazlar kullanılır ve metal elektrot eritilir. Daha sonra farklı metaller üzerinde çalışılması ve aktif gazların kullanılması ile MAG kaynak yöntemi geliştirilir. MIG ve MAG kaynak makineleri arasındaki farklar, kullanılan gaz ve işlem yapılan metallerdir. Karbondioksit gazı kullanılan MAG yöntemi, az alaşımlı ya da alaşımsız metallerin kaynak işleri için uygundur. MIG yönteminde ise argon ve helyumdan yararlanılır. MIG kaynak makinesi ile alüminyum, paslanmaz çelik ve çelik alaşımı gibi pek çok metalin kaynağı yapılabilir

Üretim sahalarında daha çok Gazaltı Kaynak Makineleri olarak adlandırılan Gekamac MIG/MAG kaynak makineleri, GKM serisi konvansiyonel ve Power, PowerPlus serisi inverter tip kaynak makineleri olarak çok farklı sektörlerde tercih edilmektedir.

GKM serisi kaynak makineleri zorlu çalışma koşullarına karşı dayanıklılıkları ile ön plana çıkarken, tel sürme ünitesi içerisinde olan kompakt tiplerinin yanında ayrılabilir tel sürme ünitelerine sahip tipleri ve farklı çıkış akım aralıkları ile kaynak çözümleri sunmaktadır.

Power ve PowerPlus serisi kaynak makineleri, alaşımsız ve düşük alaşımlı çelikler ve paslanmaz, alüminyum, bakır ve farklı alaşımlara sahip farklı kalınlıklardaki malzemelerin kaynağında üstün performans sağlamaktadır. Sinerjik, pulse özellikleri ile farklı tiplere sahip Gekamac MIG/MAG kaynak makinelerinin ön gaz,son gaz,başlangıç amperi,çıkış akım süresi,iniş akım süresi,krater doldurma,ark punta süresi gibi parametreleri kaynak öncesi ayarlama imkanı sağlayan tipleri ile kaynak kalitesi üst düzeyde sağlanırken, kaynak prosesi oldukça pratik bir hale getirilebilmektedir.

Tozaltı Kaynak Makineleri (SAW)

Tozaltı kaynağı, işlemin yapıldığı parça ve kaynak telinden gelen akımın oluşturduğu arkla yapılır. Tel ve metal parçanın bir kısmının erimesi ile birleşme gerçekleşir. Ark, sürekli olarak toz altında yandığı için bu yönteme tozaltı adı verilir. Bu yöntemde koruma gazı olarak toprak alkali metaller ve silikat kullanılır.

Tozaltı kaynak makinesi modelleri çoğunlukla büyük çelik konstrüksiyon parçalarda, gemi yapımında, ağır metal endüstrisinde, kaplama ve dolgu uygulamalarında kullanılır. Metallerin birleştirilmesinin yanı sıra tadilat işlemlerinde de işlevsel hale gelir. Tozaltı kaynak makinelerinin avantajları arasında enerji ve elektrot tasarrufu, derin kaynak nüfuziyeti, hızlı işlem ve kaynak dikişinin düzgün olması bulunur.

Ağır çalışma koşullarında kullanıma uygun olarak tasarlanmış, hassas ayar kontrolü sayesinde tozaltı kaynak prosesininde yüksek kaynak performansı sağlayan Power SAW serisi Gekamac kaynak makineleri, traktör ve otomatik toz toplama ünitesiyle beraber tek kafa ve tandem traktör seçenekleri ile yüksek müşteri memnuniyeti sağlamaktadır

Plazma Kesme Makineleri

Sürekli sabit halde kalan basınçlı havanın doğru akım kaynağı ile iyonize edilmesi ve plazma haline getirilmesiyle plazma kesim işlemi gerçekleştirilir. Yalnızca iletken metaller üzerinde işlem yapılmasını sağlayan plazma kesme makinesi, kesme ve oluk açma işlemlerinde kullanılabilir. İşçilik ve işletme maliyetlerini azaltması, kesimin ve taşımanın kolay olması bu makinelerin avantajlarından bazılarıdır.

Gekamac Power Cut ve Powerplus Cut serisi plazma kesme makineleri, alaşımsız çelikler, paslanmaz çelikler, alüminyum gibi farklı malzemelerin plazma yöntemi ile kesiminde yüksek performans sağlamaktadır. Farklı çıkış akım aralıklarına sahip ürünler ile farklı aralıktaki et kalılıklarına sahip malzemelerin hassas kesimleri, düşük ısı girdisi ile çarpılmaların minimuma indirilerek yapılmasına imkan vermektedir.

Kaynak Makinesi Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kaynak makinesi seçilmeden önce kaynak yönteminin ve hangi türde kaynak makinesine ihtiyaç duyulduğu belirlenmelidir. MIG/MAG, MMA ve TIG gibi farklı işlemler için tercih edilen kaynak yöntemleri bulunur. Bunlar için alüminyum, inverter, çanta ya da gazaltı kaynak makineleri kullanılır. MIG/MAG makinesi seçiminde kaynak uzunluğuna ve levha kalınlığına dikkat edilir. Alüminyum malzeme kullanılacağı takdirde darbeli bir makine tercih edilebilir. TIG için ise AC/DC kaynak makineleri kullanılabilir.

Kaynak makinesinin sürekli ya da belirli zamanlarda kullanılacak olması da önemli bir noktadır. Buna göre tüm ihtiyaçları karşılayan ve yüksek ya da ortalama güçte çalışan bir kaynak makinesi tercih edilebilir. Makinenin hareketliliği ve boyutu da buna göre belirlenebilir.

GeKaMac Kaynak Makinesi Çeşitleri

Uluslararası tescilli bir marka olan GeKaMac, kaynak makineleri ve kaynak otomasyon ekipmanları üretir. İnverter kaynak makineleri, gazaltı ve toz altı kaynak makineleri ve örtülü kaynak elektrotları ile 100’den fazla ülkeye ihracat yapar. AR-GE çalışmaları ve en güncel teknolojilerle geliştirilen makineler, düşük enerji ile maksimum verimlilikte çalışır. Yüksek akım ve gerilim koruması gibi özellikler sayesinde güvenli kullanım sağlar. Darbelere karşı dayanıklı gövdeler ise kaynak makinelerinin uzun yıllar boyunca kullanılmasını mümkün kılar.

Kaynak Makinelerinin Teknik Özellikleri

Kaynak makineleri, doğru (DC) ya da alternatif (AC) akım ile çalışır. Bu akımların tersine çevrilmesi veya birbirine dönüştürülmesi için enerji işleme sistemleri kullanılır. Bu makineler, elektrik enerjisinin yanı sıra gazla da çalışır. Şebekeden alınan elektrik, ortalama 25-50 Volt arasında değiştirilir. Elektrikli modeller ise yüksek akımlara karşı dayanıklıdır. Ortalama bir kaynak makinesi düşük akım şiddetine karşı dayanıklıyken üretim hattında kullanılanlar yüksek akımlara karşı da güvenli kullanım sağlar.

Kaynak Makineleri Nerelerde Kullanılır?

Kaynak makineleri günümüzde metal parçaların kullanıldığı ve birleştirildiği her sektörde ve alanda kullanılır. Gemi inşaatı, köprü ve demir yolu yapımı gibi büyük çaplı projelerden küçük çaplı tadilat işlemlerine kadar farklı işlerde metal birleştirme amacıyla kaynak makinelerinden yararlanılır.

Gedik Kaynak Güvencesi ile Kaynak Makinesi Modelleri

1963 yılında kurulan Gedik Kaynak, uluslararası tescilli GeKaMac markası altında kaynak makineleri ve robotik çözümler üretir. Yılda ortalama 100.000 ton gazaltı ve tozaltı kaynak makineleri ile inverter kaynak makinelerinin yanı sıra elektrot ve tellerle hizmet verir. Üstün kalitede kaynak makineleri için tam donanıma ve teknolojik altyapıya sahip laboratuvarlarda testler yaparken üniversite ve sanayi iş birliği ile kaynak teknolojisine katkıda bulunur. Robotlu kaynak makinesi gibi kaynak otomasyon ekipmanları ile kaliteli hizmet sunar.