GeKa Dikişsiz Özlü Teller

GeKa Dikişsiz Özlü Telleri

Dikişsiz Özlü Tel Nedir ?

Özlü teller kenetli ve dikişsiz olmak üzere iki farklı şekilde üretilebilmektedir. Kenetli özlü teller kabaca, dikişli boru üretiminde olduğu gibi form verme makinesinde önce "U" formunda kıvrılıp içine toz formundaki özün koyulup daha sonra boru şekline getirilmesi ve çekilmesi ile üretilirken, dikişsiz özlü teller daha önceden oluşturulmuş çelik boru içine özün doldurulup çekilmesi ile üretilir. Teknolojinin ilerlemesiyle daha hızlı ve verimli bir dikişsiz özlü tel üretim prosesi geliştirilmiştir.  Bu yöntemde, kenetli özlü tel üretimindeki gibi U formuna getirilmiş şerit içine öz doldurulur, şerit daire şeklinde kıvrılır ve lazer ışını ile kenarlar kesintisiz ve sızdırmaz biçimde kaynak yapılır. Dikişsiz özlü tellerde, kenetli özlü tellerde olduğu gibi herhangi bir boşluk olmadığından özün nem alma riski otomatikman ortadan kalkmaktadır.

ÖZLÜ TEL ÇEŞİTLERİ

 

 

Dikişsiz Özlü Telin avantajları Nelerdir?

Dikişsiz Özlü Tellerde dikişsiz tasarımın nemin yeniden absorbe edilmesine engel olmasıyla hidrojen kaynaklı çatlak riski minimize edilir. Düşük hidrojen seviyesinde (H5’ten çok daha düşük) üretilen dikişsiz özlü tellerin, üretim ve depolama süreçlerinde yeniden nem alması mümkün olmadığından özel vakum paketleme ihtiyacı ortadan kaldırılmış olur.

Dikişsiz Özlü Tellerin diğer bir avantajı da bakır kaplama imkanına sahip olmasıdır. Bakır kaplama, tel yüzeyini korozyona karşı korurken, kaynak prosesi esnasında spiral ve kontak memeden geçişinde sürtünmeyi engeller ve tel besleme problemlerini elimine eder.  Son olarak, bakır kaplama sayesinde, kontak meme ile elektriksel temas sırasında direnç çok azaldığı için hem çok daha kararlı bir ark elde edilir hem de meme çok daha az ısındığı için meme aşınması ve soğutma ihtiyacı azalmış olur.

Lazer Kaynaklı Dikişsiz Özlü Tel üretimi, ayrı bir teknoloji, bilgi birikimi, know-how ve deneyim gerektirdiği için dünyada beklenen kalitede ürün sunabilen şirket sayısı halen bir elin parmaklarını geçmemektedir. Gedik Kaynak, Türkiye’de bu konuda lider ve öncü tek şirket olmanın haklı gururunu yaşarken, küresel rekabetteki prestijli konumunu daha yüksek düzeye taşımıştır.

 

06.09.2023